Rólunk

A Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület 2010 nyarán alakult meg nagy hiányt pótolva, mivel Nógrád Megyében nem volt ilyen összetett tevékenységet végző civil szervezet.

Az Egyesület fő profilja – a mentőkutyás szolgálat mellett – amely elveszett, eltűnt személyek terepen, mentőkutyával történő felkutatásával foglalkozik, önkéntes tűzoltó tevékenységet, műszaki mentést is végez, továbbá foglalkozik még viharkárok, polgárvédelmi feladatok, egyéb katasztrófahelyzet miatt veszélyessé vált fák kivágásával, árvízi védekezéssel, vízimentéssel és állatok mentésével csakúgy, mint magasból ill. mélyből mentéssel alpintechnikával. És Polgárőr szolgálat ellátásával.

Az Országos Rendőr-főkapitánysággal 2015-ben kötött együttműködési megállapodás alapján, az ország bármely területén eltűnt személy esetén az egyesületet közvetlenül az ORFK Tevékenységirányítási Központja riasztja, ezáltal sokkal gyorsabb és hatékonyabb a segítségnyújtás egy-egy riasztás esetén. Itt szeretnénk kiemelni, hogy a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr  Közhasznú Egyesület azon kevés mentőcsapatok közé tartozik, akik az ország bármely területén korlátozás nélkül bevonhatóak a kutatásba.

Fontos az összefogás. Az Egyesület 2011 óta együttműködik a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal.

A Nemzeti Minősítő Rendszer követelményeinek megfelelően az Egyesület 2012-ben középnehéz minősítést szerzett mentőkutyás keresés, városi kutatás és mentés, műszaki mentés, árvízi – és vízimentés szakterületen, mely minősítésnek  2017-ben újra eleget tett.

Az Egyesület 2016. szeptemberében a Magyarországon működő mentőcsapatokkal szakmai együttműködési megállapodást kötött. Belépett a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségébe mentőkutyás tevékenység hatékonyabbá tétele érdekében.
2017-ben az egyesület bázisán lett létrehozva az Országos szövetség Mentésirányítási Központja, melynek Igazgótájává lett kinevezve az egyesület elnöke. A Riasztásokat közvetlenül a TIK ügyeletekkel együtt kezeli a mentésirányítási központ.

Nemzetközi együttműködési megállapodásaink lehetővé teszik a nemzetközi keresésekbe való bekapcsolódást, és ami talán a legfontosabb, a társszervezeteinkkel tartott közös tréningek csapatunk szakmai fejlődését szolgálják. Az Egyesület együttműködési megállapodást kötött a törökországi NAK Arama Kurtarma speciális mentő egyesülettel valamint a BŐSI székhelyű Szlovákiai Központ Különleges Mentőszolgálattal. Több esetben kutatunk holttestek után mentőcsónakunkkal és mentőkutyáinkkal a Határ folyónkon a Dunán, és kisebb folyókon, Sajó, Mura, Tisza.

Megtisztelő szakmai elismerés évek óta egyetlen magyar mentőcsapatként évente részt venni a V4-es mentőgyakorlaton Magyarországot képviselve a Szlovákiai Központ Különleges Mentőszolgálat meghívásának eleget téve.

A statisztikák egyértelműen mutatnak rá, hogy mekkora szükség van egy ilyen jellegű civil összefogásra. Az Egyesület tevékenységéről beszéljenek a számadatok, ugyanakkor ne felejtsük, hogy számadatok mögött emberi sorsok vannak.

Statisztikai adatok:

Az eltelt 10 év alatt összesen 136  eltűnt személy felkutatásához riasztották az Egyesületet.
A kutatás eredményeként 43 embert élve sikerült visszajuttatni a családjához, akik az összefogásnak köszönhetően új esélyt kaptak az élettől.  90 esetben pedig az Egyesület hozzájárult ahhoz, hogy az eltűnt személy családja eltemethette a hozzátartozóját. 3 esetben nem sikerült felkutatni az eltüntet. Számtalan olyan helyzet van, amikor tudjuk, hogy az eltűnt személynek nem maradt esélye a túlélésre, ennek ellenére kegyeleti okokból folytatjuk a kutatást, így a hozzátartozók méltó búcsút vehetnek szeretteiktől.

Az Egyesület eltűnt személyek felkutatása mellett egyéb segítő tevékenységet is magára vállal.  Az Egyesület statisztikájában 36 tűzeset, ezek elsősorban avar és bozót tüzek, de oltottunk csuklós autóbuszt, segítkeztünk a hivatásos tűzoltóknak lakástűznél.  24 viharkár miatt, a kiöregedett veszélyes fa kivágását hajtottuk végre, 47 esetben végeztünk állatmentést, továbbá 17  esetben műszaki mentés végrehajtása is szerepel.
Ez a 2019-es évre lebontva, a nógrád megyében 7esetben  eltűnt személy felkutatása, 2, műszaki mentés, és 3 viharkár felszámolását jelenti. Országos szinten 72 esetben kutattunk eltűnt személy után. 

Fontos az Önkéntesek munkája az emberi tényező – de nagyon fontos a technika is. Egyesületünk bázisa Balassagyarmaton, a városi kórház területén található ahová 2014. tavaszán érkezett meg a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával bázisépület céljára vásárolt mobilház, amelyben irodahelység, mosdó, hálószoba, konyha és tárgyaló is található. Az épület az adminisztratív feladatok ellátását éppúgy szolgálja, mint riasztások esetén a védő- és munkaeszközök gyors felvételét, a gyors felkészülést, a távolról történő mentéstámogatást, majd a visszaérkezés után a tisztálkodást. 

A Bázison kiképző és gyakorló pálya is rendelkezésre áll. Az Egyesület megalakulása óta magyar viszonylatban komoly technikai hátteret teremtett meg a mentések minél hatékonyabb és professzionálisabb végrehajtása érdekében. A teljesség igénye nélkül az Egyesület rendelkezik csapatszállító kisbusszal, ebszállító utánfutóval, kiképzett, illetve előképzett mentőkutyákkal, GPS nyomkövető eszközökkel, táblagépekkel, okostelefonokkal, távcsövekkel, digitális rádiórendszerrel, amivel egész európában képesek vagyunk forgalmazni, de a beépített GPS-nek köszönhetően nem csak biztonságban tudhatjuk a mentést végzőket, hanem pozíciójukat figyelve irányítani is képesek vagyunk távolról a kutatást. Ezen felül a régi analóg URH bázisállomással, levédett frekvenciával és átjátszó állomással is rendelkezünk egy esetleges polgári védelmi feladatok ellátásakor.

Élő kép közvetítésére alkalmas Quadrokopter (Drón) is rendelkezésre áll. Kutatáskor a mentőkutyáink kereső munkáját segíti még a kézi hőkameránk.  Európai Unió Vidéki Alapszolgáltatások Fejlesztése pályázaton elnyert Volkswagen Transporter T5 típusú csapatszállító mikrobuszsal, amely hordárggyal és Defibrillátorral is fel van szerelve. Quad, Tűzoltó-felszerelések, egyéni védőfelszerelések, légzőkészülékek, motoros láncfűrészek, szivattyú, áramfejlesztő, alpintechnikai eszközök (sérültek magasból és mélyből való mentéséhez), kutyakiképző eszközök, valamint EDR rádiókészülékek ugyancsak az Egyesület birtokában vannak.

Juhász Zoltán

Szügy. 2020.01.30.